група 1-5 Товарознавство, технологія приготування закусок. страв. напоїв 16.10

 Тема: "Види та правила змішування коктейлів".

Завдання:  ознайомитись з темою та занотувати у зошити 

характеристику 5 базових методів приготування коктейлів.

Довідковий матеріал (звідки брати інформацію): 

https://alcoukrguru.ru/koktejli/3475-osnovni-sposobi-prigotuvannja-koktejliv.html

Існує 5 базових методів приготування коктейлів, які включають встановлені техніки:

  • білд (build);
  • шейк (shake);
  • стир (stir);
  • бленд (blend);
  • фроулинг (throwling).

Шейк

Що являє собою коктейль шейк? Це найбільш зрозуміла і відома методика з представлених. Навіть якщо людина нічого не розуміє в барному справі, він зрозуміє, про що говорять. Звичайно, тут мова йде про шейкері. Все просто: тактикою shake коктейль роблять з допомогою особливого барного інструменту, який називається «шейкер». У продажу є електричні шейкери, які часто застосовують для приготування спортивного харчування.
Застосовують цей прийом тоді, коли необхідно з’єднати важко перемешиваемые компоненти, такі як сироп, пюре, білок, лікер і так далі. Також за допомогою цього прийому напій збагачується киснем. Тактика шейк складається з двох технік перемішування: fine strain і shaking.
Тактика fine strain

Суть тактики файн стрейн полягає у використанні додаткового сита, яке іменують «файн-стрейнер». Такий прийом використовують тоді, коли від напою потрібно відокремити крихітні частинки льоду, трав, фруктів і так далі, але інші стрейнеры не справляються з цим.
Тому, щоб коктейль став «чистіше», використовують цей спосіб. Зазвичай файн-стрейнер застосовують лише після тактики шейк. Варто додати, що, як правило, за допомогою цього прийому роблять коктейлі, які подають без льоду.
Тактика shaking

У чому полягає базова суть прийому шейкинг? Вона полягає не тільки в охолодженні і ретельному розмішуванні складових, але і в розведенні напою. Дуже важливо грамотно розбавити коктейль: якщо взяти мало льоду, він вмить розтане і сильно розбавить напій. Тому шейкер прийнято наповнювати на 2/3 об’єму, а компоненти заливати на лід від менш міцного до більш міцного.
Шейкер з питвом струшують не більше 20 секунд, пересуваючи кубики льоду від дна до верхньої зоні шейкера. Готовий коктейль фільтрують у склянку з допомогою стрейнера (ще один барний інструмент). При струшуванні шейкер потрібно тримати обома руками. Його можна спрямовувати в свою сторону, ні в бік гостей. Пам’ятайте, що в шейкері газовані напої збовтувати заборонено.
До речі, у способу шейк є свої модифікації. Якщо бути точним, то це dry shake, long shake і hard shake.
Long shake – це тактика більш довготривалого збовтування коктейлю. Її найчастіше використовують тоді, коли у складі напою є цільні ягоди, трави або фрукти. Це дозволяє отримати більш витончений відтінок потрібних компонентів у смаку, не втрачаючи при цьому насиченості.
Dry shake – це тактика збивання напою, у складі якого немає льоду. Застосовується в основному для збивання жирних вершків та яєць (зокрема, білка). Його суть полягає в тому, щоб при кімнатній температурі досягти формування однотипної густий структури в питво. За допомогою цього методу одержують дуже ніжний і насичений коктейль. Часто в момент збивання білка в шейкер до питва закидають пружину від хоторн-стрейнера, де вона виконує роль віночка. Іноді після використання «сухого» прийому збивання виконують звичайне шейкование льодом, щоб остудити коктейль.
Hard shake – це досить інтенсивний порівняно з простим шейком варіант приготування. Коктейль збивають майже стільки ж часу, але руху тут набагато різкіше і активніше. Такий прийом краще використовувати, коли у вас є більш холодний і сухий лід. Застосовувати цей метод означає зробити напій більш апетитним і насиченим.
Стир

Що являє собою метод приготування коктейлів стир? У перекладі з англійської мови «стир» означає «розмішувати, змішувати і є самим витонченим способом готування. Для даної техніки потрібен змішувальний стакан, який охолоджують завчасно.
В нього наливають все легко змішуються компоненти напою, наповнюють льодом до 2/3 об’єму і розмішують барною ложкою, обертаючи кубики льоду по колу. Після пиття фільтрують в келих для подачі коктейлю з допомогою джулеп — або хоторн-стрейнера.
Пам’ятайте про те, що час перемішування напою з льодом повинно бути обмежено. Справа в тому, що лід має свою встановлену температуру. Як тільки коктейль досягне температури, ідентичною температурі льоду, лід буде вже не охолоджувати напої, а плавитися і розбавляти його водою. Це негативно позначиться на питво, яке ви готуєте.
Білд

Як виглядає метод приготування коктейлів білд? З англійської мови це слово перекладається як «будувати». Тут все гранично просто: всі компоненти напою потрібно влити в келих, в якому його будуть подавати. Ця техніка дуже поширена при приготуванні коктейлів long drinks і шотів. У неї є кілька тактик, які ми зараз розглянемо.
Білдінг (building) — базова і досить популярна техніка, призначена для готування коктейлів з легко размешиваемых компонентів, таких як сік, вино, вода, алкоголь міцний. Всі складові вливаються в келих для подачі на лід і перемішуються за допомогою свізл-стика або барної ложки.
Лэйринг (layering) – вельми привабливий прийом, який передбачає нашаровування компонентів різної щільності один на одного, шари не перемішують між собою (раніше цей прийом іменували pousse-cafe). Щоб готувати коктейлі з допомогою цього прийому, потрібно завчасно вивчити щільність напоїв, уміти користуватися барною ложкою і багато практикуватися.
Що собою являє прийом мадлинг (muddling)? «Мадл» перекладається як «давати». Коли під час готування потрібно використовувати ягоди, фрукти, овочі так, щоб видавити з них ефірні масла або сік, застосовують дану техніку. Базовий інструмент для видавлювання – мадлер, який інакше називають «пест».
Флейминг (flaming) – це техніка горіння, яка додає витонченості при подаванні напою. Для її реалізації підпалюють верхні шари або прикраси коктейлю. Цей прийом служить прикрасою і не більше того.
Бленд
Бленд – це техніка готування коктейлю в блендері (стакан мірний входить в комплект). Це пристрій, який здатний подрібнити великі шматки практично будь-якого продукту, який вам потрібен для створення напою.
В основному ця тактика змішування потрібна для тропічних фруктових коктейлів, смузі і молочних напоїв. За допомогою неї можна виготовити коктейль «Піна колада».
Фроулинг
«Фроулинг» перекладається з англійської як «кидати». Це особлива тактика розмішування, яка включає в себе переливання води з однієї склянки — з льодом в іншій — без льоду. Її суть полягає в багаторазовому переливанні на відстані витягнутих рук. В результаті коктейль насичується киснем (відбувається аерація) тоді, коли вміст злегка торкається до льоду. Таким чином питво набуває більш насичений і багатий смак.
Роллінг (rolling) дозволяє виготовити напій майже такий же, як і у випадку з фроулингом, але відмінності все ж є. Перше – в ємностях для змішування немає льоду, а друге – рідина переливається на більш короткій дистанції. Така техніка дозволяє на виході отримати більш спіртуозний і менш збагачений киснем напій, ніж у випадку з фроулингом. Але смак його тут буде підкреслений краще.
Принципи готування шаруватих коктейлів
Базовий секрет готування коктейлю шарами – це правильне чергування компонентів, залежно від їх щільності. Так, нижній пласт повинен бути щільним, а верхній – самим легким. Виявляють щільність за вмістом цукру – чим більше цукру, тим вона вища. Наприклад:

  • до легкого питтю відносяться – коньяк, горілка, віскі;
  • до напоїв помірної щільності – напої десертні, молоко, настоянки солодкі, аперитиви;
  • до щільних (важких) – гренадін, наливки, лікери, креми, сиропи.

Для отримання естетичного на вигляд пиття важливо, щоб кольори обраних складових поєднувалися один з одним.
Техніка готування
Отже, вам уже відомі методи приготування коктейлів. Шаруваті напої готують так:

  • Усі шари в келих наливають по черзі по барній ложці або лезу ножа. Перш ніж додавати наступний шар, потрібно дочекатися, щоб попередній прийняв спокійний стан.
  • Келих повинен бути прозорим, інакше весь сенс шаруватості зникне.
  • Всі складові для смугастого напою зазвичай беруть у рівних пропорціях.
  • Якщо в рецепті є жовток яєчний, то його обережно по стінці впускають в стопку.
  • Якщо верхній шар напою підпалюють, то подають з соломинкою. В інших випадках – без неї.



  • І ще раз детальніше:

    Способи та правила приготування змішаних напоїв і коктейлів

    Існує кілька способів приготування змішаних напоїв.

    1. Змішування в питному склянці - найпростіший спосіб приготування змішаного напою. У цьому способі всі компоненти змішуються в питному склянці (попередньо охолодженому льодом або в морозильній відсіку холодильника) і розмішуються коктейльної ложкою. Готують до вживання питної стакан (чарку) наступним чином: наповнений на 3/4 льодом стакан ставлять на стійку приблизно на півхвилини, а потім звільняють від льоду. Якщо належить за рецептом, стакан знову заповнюється льодом. Розмішування коктейльної (Барной) ложкою здійснюється так: стакан тримають лівою рукою під кутом 60 ° і вміст перемішують зверху вниз легкими рухами протягом 30 с. Таким чином готують газовані і негазовані напої типу база + наповнювач (джин і тонік, ром і кока-кола, коньяк і шампанське, горілка і сік) і інші довгі напої та коктейлі, не містять підсолоджуюча компонента і емульгаторів.

    2. Змішування в барном склянці - те саме, що і приготування напою в питному склянці. Різниця полягає в тому, що в барном склянці готується кілька порцій.

    3. Взбивання в шейкері проводиться, коли для приготування напою використовують компоненти з великим вмістом цукру і частково емульгатора. Послідовність приготування змішаних напоїв в шейкері така: поки шейкер охолоджується, готують всі необхідні компоненти, потім шейкер звільняють від льоду і заповнюють новим; туди ж заливають всі компоненти, міцно закривають фільтром і ковпачком, обгортають чистою серветкою; шейкер піднімають і швидкими, короткими рухами струшують в горизонтальному напрямку. Струшування триває зазвичай 10-15 секунд; напої, що містять емульгатори, струшують на кілька секунд довше. Не можна наливати в шейкер газовані напої.

    Правила експлуатації шейкера:

    0 перед вживанням треба переконатися, що немає сторонніх запахів;

    0 після вживання шейкер відразу слід вимити і витерти, щоб залишки фруктів, яєць і молочних продуктів не оксидами металів;

    > Шейкер слід завжди тримати в розібраному вигляді.

    4. Взбивання за допомогою міксера. Доцільно для приготування напоїв, в складу яких входять емульгатори. Міксує-вання максимально зберігає всі цінні якості продуктів, підвищує їх засвоюваність і надає їм легкий приємний смак.

    Основні правила технології приготування змішаних напоїв.

    1. Перш ніж приступити до приготування коктейлів або інших змішаних напоїв, потрібно переконатися в наявності складових частин.

    2. Напій необхідно готувати швидко і акуратно.

    3. Не слід змішувати велику кількість міцних баз.

    4. Не слід змішувати відразу більше трьох коктейлів.

    5. При змішуванні напоїв слід починати з підсолоджуюча компонента, потім пом'якшувально-згладжує і закінчувати базою.

    6. Молочні продукти потрібно вводити в коктейль обережно, так як вони згортаються при зіткненні з лимонним соком.

    7. Алкоголь може сприяти денатурації (розкладання) яєчного білка, тому яйце слід вводити останнім. Дотримуйтесь пропорційне співвідношення навіть при збільшенні обсягу напою.

    8. В залежності від міцності алкогольні змішані напої готують в більшому або меншому обсязі на порцію. Коктейлі з великим вмістом алкоголю - міцні, десертні і шаруваті - готують в обсязі від 50 до 100 мл. Змішані напої, що містять у своєму складі невелику кількість алкогольних компонентів (ігристі коктейлі, коктейлі з яйцем, крюшони і т.д.), - в обсязі від 100 до 200 мл і більше.


    Коментарі