група 1-4; 2 уроки 14.04

Тема: «Технологія приготування страв з круп, бобових та макаронних виробів»
Довідковий матеріал: підручник В.С. Доцяк «Технологія приготування їжі з основами товарознавства», ст. 196-199.
ур.№1-2 Завдання:
1.    Записати у конспекти тему.
2.    Занотувати матеріал з потрібних сторінок: технологію приготування страв з каш: котлет, биточків, пудингів, запіканок та ін., вимоги до якості страв, відпуск, відсоток втрат під час теплової обробки. 
      Відповісти на  запитання наприкінці пораграфу № 3 ст.199

    Відповіді на завдання надсилати за одресами: natamiha77137549@gmail.com
      mihnata7711@gmail.com      -тел.
       по вайберу на тел.: 0668739564   
           
              
         

                                                   Зрази манні фаршировані цибулею і яйцями

Сировина
Брутто
Нетто
Вимоги до сировини
Крупа манна
40
Сировина повинна відповідати вимогам НТД
Молоко
40
Вода
100
Для фаршу: цибуля ріпчаста
57
Маргарин
5
Яйця
1/3 шт
Перець
0,01
Маса фаршу
35
Сухарі
10
Маса н\ф
225
Маргарин
10
Масло вершкове
10
Або соус сметанний
75
Маса готових зраз
200
Вихід
210/275
Технологія приготування
З охолодженої в'язкої манної каші сформувати кружальця. Для фаршу пасеровану ріпчасту цибулю з'єднати з дрібно посіченим звареними круто яйцями, заправити сіллю і перцем. Фарш покласти на підготовлені кружальця. Сформувати напівфабрикат, овально-сплющеної форми, обкачати в сухарях і смажити.
Каша в'язка з гарбузом
Размещено на http://www.allbest.ru
Каша в'язка з гарбузом
Сировина
Брутто
Нетто
Вимоги до сировини
Крупа пшенична
44
Сировина повинна відповідати вимогам НТД
або рисова
42
Гарбуз
100
Молоко
100
Цукор
3
Маса каші
200
Вершкове масло
15
Вихід
215
Технологія приготування
З гарбуза обчистити шкірку, видалити насіння і насіннєву м'якоть, нарізати маленькими кубиками, покласти в кипляче молоко, додати сіль, цукор і нагріти до кипіння. Засипати підготовлену крупу і варити до готовності при слабкому кипінні.
Подати на стіл, гарячу кашу з гарбузом поливають жиром, або кладуть кусочок масла.
Каша пшоняна з чорносливом
Размещено на http://www.allbest.ru
Каша пшоняна з чорносливом
Сировина
Брутто
Нетто
Вимоги до сировини
Пшоно
50
Сировина повинна відповідати вимогам НТД
Масло вершкове
10
Чорнослив
40
Цукор
3
Для сиропу: відвар з чорносливу
40
Цукор
10
Вихід
235
Технологія приготування
Підготовлений чорнослив залити водою, варити до готовності з частиною цукру, охолодити і вийняти кісточки. Зварену з маслом розсипчасту пшоняну кашу викласти в змащений сотейник разом з вареним чорносливом і прогріти в жаровій шафі.
Подаючи, кашу полити сиропом, який приготувати з відвару чорносливу і цукру.
Каша грибна чумацька
Размещено на http://www.allbest.ru
Каша грибна чумацька
Сировина
Брутто
Нетто
Вимоги до сировини
Пшоно
50
Сировина повинна відповідати вимогам НТД
Гриби свіжі
132
Цибуля ріпчаста
12
Шпик
10,5
М'ята свіжа
2
Вихід
200
Технологія приготування
Дрібно нарізати ріпчасту цибулю підсмажити на салі, додати відварені нарізані маленькими скибочками гриби і смажити 15-20 хв. В розсипчасту пшоняну кашу, додати смажені гриби і довести до готовності у жаровій шафі.
Подаючи на стіл кашу, слід посипати дрібно нарізаною м'ятою.
Макаронник
Размещено на http://www.allbest.ru
Макаронник
Сировина
Брутто
Нетто
Вимоги до сировини
Макарони
75
Сировина повинна відповідати вимогам НТД
Вода
150
Молоко
100
Яйця
Ѕ шт.
Цукор
10
Маргарин столовий
5
Сухарі
5
Маса н/ф
300
Маса готового макаронника
250
Масло вершкове
10
Вихід
260
Технологія приготування
Макарони зварити в суміші молока і води не зливним способом, охолодити до 60є С, додати сирі яйця збиті з цукром, і перемішати. Масу викласти на змащений жиром і посипаний сухарями лист, вирівняти поверхню, збризнути маслом і запекти в жаровій шафі. Готовий макаронник злегка охолодити розрізати на порції і подати з вершковим маслом або варенням.
Запіканка з бобових і картоплі
Размещено на http://www.allbest.ru
Запіканка з бобових і картоплі
Сировина
Брутто
Нетто
Вимоги до сировини
Маса відварених бобових
100
Сировина повинна відповідати вимогам НТД
Картопля
149
Маса відвареної картоплі
109
Цибуля ріпчаста
25
Маргарин столовий
10
Маса пасерованої цибулі
11
Яйця
ј шт.
Сметана
5
Сухарі
5
Маса н/ф
244
Маса готової запіканки
225
Соус,
75
або сметана
30
Вихід
300/255
Технологія приготування
Відварні бобові, картоплю і пасеровану цибулю в гарячому вигляді змішати і протерти. Масу заправити сіллю, сирими яйцями, перемішати, покласти на підготовлений лист, змастити сметаною, посипати сухарями і запікати 10 хв.
Подати нарізаною на порції в столовій тарілці зі сметаною або соусом.
Пудинг манний
Размещено на http://www.allbest.ru
Пудинг манний
Сировина
Брутто
Нетто
Вимоги до сировини
Крупа манна
58
Сировина повинна відповідати вимогам НТД
Молоко
75
Вода
80
Цукор
15
Яйця
Ѕ шт.
Масло вершкове
10
Родзинки
10,5
Сухарі
5
Сметана
5
Ванілін
0,01
Маса н/ф
240
Маса готового пудингу
200
Соус,
50
або варення
30
Вихід
250/230
Технологія приготування
В готовому в'язку кашу охолоджену до 60є-70є С додати жовтки розтерті з цукром, промиті родзинки, розчинений ванілін, вершкове масло, цукати і перемішати. В підготовлену масу ввести збиті до утворення густої піни яєчні білки і обережно перемішати.
У форму або лист, змащені маслом і посипані сухарями, викласти масу на ѕ об'єму. Поверхню пудингу вирівняти, змастити сумішшю, яйця зі сметаною охолодити, нарізати на порціонні куски і подати з солодким соусом, або варенням.
Котлети або биточки манні
Размещено на http://www.allbest.ru
Котлети або биточки манні
Сировина
Брутто
Нетто
Вимоги до сировини
Крупа манна
53
Сировина повинна відповідати вимогам НТД
Вода
100
Яйця
1/5 шт.
Цукор
8
Сухарі пшеничні
8
Маса н\ф
222
Жир
8
Сметана
30
Або варення
30
Маса смажених виробів
200
Вихід
230
Технологія приготування
В охолодженому до 60є С в'язку кашу додати цукор, сирі яйця або меланж і добре перемішати. Теплу масу (45-50єС) розкласти на порції, сформувати у вигляді котлет або биточків, за панірувати і обсмажити на сковороді з жиром з двох боків до утворення добре підсмаженої кірочки.
Подати на порційній тарілці по 2 шт. на порцію з солодким соусом або киселем. Котлети можна подати з грибним соусом, але в цьому випадку не слід класти цукор.
         



Коментарі