група 3-3 Дріжджове тісто. 26.11

  Тема:  "Дріжджове тісто. Процеси, що відбуваються при формуванні та випіканні тіста.

Завдання: ознайомитись з темою та занотувати у зошити: 

Дріжджове тісто. Процеси, що відбуваються при формуванні та випіканні тіста..

Довідковий матеріал (звідки брати інформацію):

 https://drive.google.com/file/d/1fq3rtsyhi6P4Shx57zO9o16ciOWKLI0A/view

Дріжджове тісто і вироби з нього

У кондитерських цехах підприємств громадського харчування застосовують опарний і без опарний способи приготування тіста.

Спосіб приготування вибирається залежно від кількості додається здоби. Якщо до складу дріжджового тіста входить невелика кількість здоби (цукор, масло), то одночасно замішують всі продукти.

У здобне густому тесті створюються несприятливі умови для бродіння, так як велика концентрація цукру і масла пригнічує життєдіяльність дріжджових клітин, бродіння протікає мляво і клейковина утворюється поганої якості. Для того щоб створити дріжджів умови для нормального бродіння, тісто спочатку замішують рідким, до складу його вводять воду, борошно, дріжджі і трохи цукру. Ця частина тесту називається опарою, а спосіб приготування тіста - опарним. Після того як опара добре вибродівшєє, в неї додають здобу і решту борошна. Спосіб приготування тіста, коли всі продукти кладуть у тісто одночасно, отримав назву без опарного.

Чим більше в тісто додається здоби, тим менше береться води і більше дріжджів. У таблиці 6 приведено співвідношення продуктів, що входять до складу різних видів дріжджового тіста (у відсотках).

Процеси, що відбуваються при замісі і випічці тесту

Приготування дріжджового тіста засноване на здатності дріжджів зброджувати цукру борошна в спирт з утворенням вуглекислого газу. Тісто не тільки розпушується вуглекислим газом, але і в результаті життєдіяльності різних мікроорганізмів набуває нових смакові якості. Цей вид тесту іноді називають кислим.

Таблиця 6.

Найменування тесту

Борошно

Цукор

Масло

Яйця

дріжджі

Сіль

Вода

Молоко

Нездобне тісто (ситний хліб)

64

*

*

*

1

1

34

*

тісто середньої здобності (булочки)

51

9

12

7

1,5

1

18

*

Здобне тісто (кекс кондитерський)

42

11

16

17

2

1

2

10

Після замісу в процесі бродіння і випікання в тесті відбуваються складні хімічні зміни, які змінюють смак тесту і збільшують його обсяг.

Крохмальні зерна набухають і під дією ферментів, що містяться в борошні, розкладаються на більш прості речовини - декстрини та цукор, тобто відбувається оцукрювання крохмалю. Частина крохмалю під дією ферментів борошна і дріжджів розпадається до простого цукру - глюкози.

Дріжджі зброджують цукру борошна протягом 1,5-2 ч. Під дією ферменту цукор, що міститься в борошні, перетворюється в глюкозу і фруктозу.

До складу дріжджового тіста входить цукор (від 1 до 11% маси тесту). Буряковий цукор, або сахароза, під дією дріжджів також розпадається на більш прості цукри - глюкозу і фруктозу.

Зброджені цукру перетворюються в спирт і вуглекислоту. Виділення вуглекислого газу і спирту відбувається по всій товщині тесту. Бульбашки газу, поступово розширюючи, розтягують клейковину, тісто набуває пористість і сильно збільшується в об'ємі. Бродіння найкраще відбувається при температурі ЗО'С.

Крім вуглекислого газу і спирту в процесі бродіння виходять в невеликих кількостях сивушні масла, бурштинова кислота, оцтовий альдегід, гліцерин та інші речовини.

Зміст кухонної солі до 0,1% маси борошна сприяє кращому процесу бродіння. Кількість солі 1,5-2% (за рецептурою) гальмує бродіння.

Білки борошна, набухаючи при замісі і бродінні, утворюють еластичну клейковину. Якість клейковини залежить від «сили» борошна. З «сильної» борошна утворюється еластична клейковина, добре утримує вуглекислий газ, внаслідок чого тісто добре піднімається.

Борошно беруть для цього тесту з високим вмістом клейковини - 35-40%.

В процесі бродіння клейковина розтягується під дією вуглекислого газу і тісто збільшується в об'ємі. Густе тісто гірше утримує газ, так як в ньому утворюються розриви і газ йде назовні, тому опару з «сильною» борошна роблять рідшою. Це збільшує газоудержіваюшую силу клейковини. З «слабкою» борошна опару роблять густішою.

Бродіння тесту з «сильною» борошна можна вести при 30-32'С, а з «слабкою» - при 25-30'С. Тісто з «сильною» борошна в процесі вистоювання обминають, тісто з «слабкою» муки не обминають або обминають дуже обережно, щоб не погіршити якість клейковини. Тісто з «слабкою» борошна слід місити тільки до тих пір, поки не утвориться однорідна маса, а з «сильною» - ще й після цього деякий час.

Під час бродіння тісто також набуває кислого смаку, так як разом з дріжджами в ньому розвиваються молочнокислі бактерії, які здатні зброджувати цукру з утворенням молочної кислоти:

Присутність молочної кислоти в тесті перешкоджає розвитку маслянокисле і гнильних бактерій, а також надає виробам приємний смак. Молочна кислота сприяє набухання білків і отримання виробів з великим піднесенням.

Дріжджові грибки і молочнокислі бактерії в тесті майже нерухомі і, використавши навколо себе всі поживні речовини, поступово припиняють життєдіяльність. Утворений навколо них вуглекислий газ пригнічує їх, процес бродіння в результаті цього сповільнюється і може зовсім припинитися. Щоб відновити темп бродіння, тісто обминають. При цьому:

а) тісто частково звільняється від нагромадилося вуглекислого газу;

б) дріжджі та молочнокислі бактерії рівномірно розподіляються в тесті і переміщаються в інші більш поживні ділянки;

Після обмінок зростає швидкість бродіння і тісто знову швидко збільшується в об'ємі. Обминання створюється більш дрібна і рівномірна пористість тіста. Зазвичай роблять від однієї до трьох обмінок.

Кількість їх визначається якістю клейковини і густотою тесту. Чим густіше тісто і чим сильніше клейковина, тим більше робиться обмінок. Тісто рідке до тісто зі слабкою клейковиною зазвичай готують без обмінок. Тісто, що готується з обминання, як правило, вище за якістю тесту, що готується без обмінок. Але велика кількість обмінок шкідливо. При завищенні числа обмінок в тесті накопичується надлишок молочної кислоти, так як при обминання вона не випаровується. Надлишок молочної кислоти перешкоджає подальшому розвитку дріжджів, і тісто після чергової обминання залишається слабо розпушеним; це різко погіршує смак виробів, робить їх занадто кислими.

До кінця бродіння накопичується достатня кількість молочної кислоти, що обумовлює смакові якості тесту, і вуглекислого газу, який розпушує його.

Як зазначалося вище, глибоким змінам піддаються властивості тесту в результаті теплової обробки. Особливо складні зміни відбуваються з білками і крохмалем.

Випічку виробів виробляють в жарочних і пекарських шафах і печах різної конструкції на електричному або газовому обігріві періодичної дії. Для смаження виробів у фритюрі використовуються автомати і фритюрниці. Випічка млинців і млинчиків здійснюється на електроплитках або на поворотній жаровні з електричним або газовим обігрівом.

У період випічки кондитерські вироби починають прогріватися від поверхневих шарів до внутрішніх. Процес прогрівання відбувається повільніше у великих виробів. Хороша пористість і підвищена вологість прискорюють прогрів виробів.

Випічка в першій стадії характеризується збільшенням обсягу виробів. Це пов'язано з тим, що при підвищенні температури відбувається розширення обсягу вуглекислого газу, повітря і водяної пари, що знаходяться в тесті, а також інших газоподібних продуктів, отриманих в процесі його бродіння. При випічці на виробі утворюється еластична плівка, яка утримує газоподібні речовини, за рахунок чого збільшується обсяг вироби на 10-30%.

У наступній стадії поверхневий шар виробів нагрівається до 100'С, відбуваються зневоднення і утворення кірки. Температура кірки досягає 180 * С, всередині виробів - не вище 100'С. Частина води випаровується, інша переходить в м'якуш і конденсується в ньому.

На початку випічки в тесті тривають процеси бродіння і виділення вуглекислого газу. Спиртове і молочнокисле бродіння зупиняються при досягненні тестом температури 50-70 ° С, так як припиняється життєдіяльність дріжджів і бактерій.

У першій стадії випічки процес оцукрювання крохмалю посилюється завдяки підвищенню активності ферментів і клейстеризації крохмалю. Швидше за все йде осахаривание крохмалю при 62-64 * С. Кластеризація крохмалю при випічці відбувається повільно (в тесті недостатня кількість води) і закінчується при прогріванні виробів до 90 "С.

В кінці випічки у виробах утворюється сухий еластичний м'якуш, що складається з згорнутого (денатурованого) білка і набряклих, частково оклейстерізованних крохмальних зерен. Збільшується кількість продуктів розпаду крохмалю - декстринів. Утворилися в процесі бродіння органічні кислоти, сивушні масла, складні ефіри надають випеченим виробам особливі смак і аромат.


Коментарі