група 6-2 Організація виробництва 23.10

 Тема: "Потокове виробництво. 

      Автоматизоване виробництво"

Довідковий матеріал:     https://ppt-online.org/386613

Завдання: ознайомитись з матеріалом та занотувати в зошити

ОРГАНІЗАЦІЯ ПОТОКОВОГО ТА АВТОМАТИЗОВАНОГО ВИРОБНИЦТВА 

1 Потокове виробництво 

2 Автоматизоване виробництво  

 ПОТОКОВЕ ВИРОБНИЦТВО – це метод організації процесів на підприємстві, який характеризується ритмічною повторюваністю узгоджених в часі операцій, що виконуються на спеціалізованих робочих місцях, розташованих послідовно по ходу виробничого процесу. 



Виробництво, організоване за потоковим методом, характеризується певними ознаками: 1) технологічний процес розбивається на організаційно рівні або кратні одна одній за часом операції; 2) робочі місця розташовуються у повній відповідності з послідовністю технологічного процесу; 3) за кожним робочим місцем закріплюється для постійного виконання одна організаційна операція; 4) кожне робоче місце спеціалізується на виконанні однієї або декількох суміжних операцій; 5) для потокової лінії характерна ритмічність запуску-випуску об’єктів і рівномірність виконання робіт.; 6) потокова лінія є частковим випадком паралельного руху виробів у процесі виробництва; 7) міжопераційна передача об’єктів на потоковій лінії здійснюється поштучно або невеликими транспортними партіями, частіше всього за допомогою механізованих транспортних пристроїв. Основною структурною ланкою потокового виробництва є потокова лінія.

 ПОТОКОВА ЛІНІЯ – це технологічно і організаційно відокремлена група робочих місць, яка виготовляє один або декілька подібних типорозмірів виробів згідно з ознаками потокового виробництва. Потокові лінії, що застосовуються у виробничому процесі бувають різні, тому їх класифікують за певними ознаками.

За ступенем безперервності процесу виробництва - безперервно-потокові лінії; - змінно-потокові лінії. За характером роботи конвеєра - лінії з безперервним рухом предметів праці; - лінії з пульсуючим рухом предметів праці. За способом транспортування предметів між операціями - конвеєрні поточні лінії; - неконвеєрні лінії; - лінії без транспортних засобів. На потокових лініях використовуються спеціальні транспорті засоби. Їхній вибір залежить від габаритів, конфігурації, ваги виробу, від особливостей виконання технологічної операції, необхідності і способу кріплення виробу, роду виконання операцій та особливостей виробничого приміщення. Найбільш розповсюдженим транспортним засобом безперервної дій, що використовується у потоковому виробництві є конвеєр. За конструкцією конвеєри розподіляються на: стрічкові, пластинчасті, возикові, підвісні та ін. На вибір виду конвеєра в першу чергу впливають конструктивні параметри виробу, що підлягає обробці або збиранню (габаритні розміри, маса тощо). Відповідно до функцій, які виконуються транспортними засобами безперервної дії, розрізняють лінії з: транспортним, робочим і розподільним конвеєрами. При підготовці до впровадження потокових ліній проводиться так звана технологічна синхронізація, а в процесі розрахунків потокових ліній – організаційна синхронізація. 

Комплекс робіт з проектування потокової лінії включає наступні етапи: 1) аналіз конструктивно-технологічних особливостей виробів; 2) формування структури потокової лінії; 3) розрахунок параметрів потокової лінії; 4) планування потокової лінії. 

 Автоматизоване виробництво

 АВТОМАТИЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА представляє собою процес, під час якого всі або переважна частина операцій, які потребують фізичних зусиль робітника підприємства, передаються машинам та здійснюються без його особистої участі, крім функції налагодження, нагляду і контролю. Метою автоматизації на виробництві є підвищення продуктивності, ефективності праці, поліпшення якості продукції, оптимізація планування та керування. Розрізняють часткову і комплексну автоматизацію виробництва. Основним елементом автоматизованого виробництва є автоматична потокова лінія. АВТОМАТИЧНА ПОТОКОВА ЛІНІЯ (АПЛ) представляє собою комплекс автоматичного устаткування, розміщеного за ходом технологічного процесу й об’єднаних автоматичними механізмами та пристроями для транспортування, накопичення заділів, усування відходів, зміни орієнтації, що забезпечує автоматичне перетворення початкових матеріалів (заготовок) на готовий виріб. У автоматичних потокових лініях робітник виконує функції наладки, контролю за роботою устаткування і завантаження лінії заготовками. Основними ознаками автоматичних потокових ліній є:  автоматичне виконання технологічних операцій (без участі людини);  автоматичне переміщення виробу між окремими агрегатами лінії. Розташування потокових ліній (планування) повинна забезпечити:  прямоточнсіть і найкоротший шлях руху виробу;  раціональне використання виробничих приміщень;  умови для транспортування матеріалів і комплектуючих до робочих місць;  зручність підходів для ремонту і обслуговування обладнання;  достатність місця для зберігання необхідних запасів матеріалів і готових виробів;  можливість легкого видалення відходів виробництва. 



 Залежно від складу устаткування, що використовується, автоматичні лінії класифікуються за наступними типами: автоматичні лінії з агрегатних верстатів; автоматичні лінії з універсальних верстатів-автоматів і напівавтоматів; автоматичні лінії зі спеціального устаткування; автоматичні лінії з багатоцільових верстатів. Основним параметром (нормативом) автоматичної лінії є продуктивність, яка розраховується за продуктивністю останнього верстата, який випускає з неї продукт. 

ГНУЧКІСТЬ ВИРОБНИЦТВА – це спроможність виробництва без яких-небудь істотних змін техніки, технології й організації виробництва забезпечувати перехід на нові вироби в найкоротші терміни і з мінімальними витратами трудових та матеріальних ресурсів незалежно від зміни конструктивних і технологічних характеристик виробів. У гнучкому автоматизованому виробництві робота всіх компонентів синхронізується як єдине ціле системою управління, що забезпечує перебудову технології виробництва (обробки) під час зміни виробів. Використання гнучкого автоматизованого виробництва дозволяє поєднати переваги потокового (висока продуктивність) і непотокового (гнучкість) виробництва, та може застосовуватися в усіх типах виробництва. Особливо ефективним є використання гнучких автоматизованих систем у серійному виробництві. Гнучкі автоматизовані системи можуть швидко і без істотних витрат часу і коштів переналагоджуються на випуск продукції (у межах технічних можливостей). 



Коментарі