група 1-2 Технологія приготування їжі 22.10

 Тема: "Види паніровок. Технологія приготування 

              рибної котлетної маси"

Завдання: ознайомитись з темою та занотувати у зошити:

 які бувають види паніровок та технологію приготування рибної котлетної маси.

Довідковий матеріал (звідки брати інформацію): 

підручник В.С. Доцяк "Технологія приготування їжі з основами товарознавства" ст. 57 - 60; або користуватися інформацією з блогу.

Наступного разу буде тематична атестація у вигляді тестів (електронних).

  1. Панірування, види паніровок та їх призначення.


Панірування - кулінарний технологічний процес, який полягає в обвалюванні підготовлених м'ясних, рибних, овочевих та інших продуктів з метою створення на поверхні продукту захисного шару, щоб зберегти соковитість виробів та щоб з'явилась рум'яна скоринка.

В якості панірувальних матеріалу можуть бути:


  • борошно пшеничне,

  • червона паніровка (перемелений білий черствий хліб зі скоринкою)

  • біла паніровка (перетертий білий хліб без скоринки)

  • підсушений пшеничний хліб, нарізаний дрібними кубиками або брусочками,

  • манна крупа або пропарені вівсяні пластівці

  • тверді сорти сиру,

  • різні сухі суміші компонентів, у тому числі з включенням спецій та прянощів, сухих пряних трав (кріп, базилік та ін).

  1. Технологія приготування котлетної маси з риби.



Для приготування котлетної маси використовують малокісткову і безлускату рибу з кістковим скелетом, а також морську рибу. Масу готують з тріски, пікші, щуки, судака, морського окуня та інших видів риб, а також з замороженого філе риби промислового виробництва, що значно полегшить процес приготування. Рибу обробляють на філе без шкіри і кісток, нарізають невеликими шматочками і пропускають через м'ясорубку. Потім пшеничний хліб не нижче 1-го сорту замочують в рідині. Щоб маса мала однорідний колір, з хліба попередньо зрізають корку. Подрібнене філе і набряклий хліб з'єднують і пропускають через м'ясорубку ще раз. Додають сіль, мелений перець і все ретельно вимішують в фаршемешалках або вручну. На 1000 г рибного філе беруть: 250 г хліба, 300 г рідини, 20 г солі, 1 г перцю.

  1. Технологія приготування рибних напівфабрикатів: котлет, биточків, січеників рибних тюфтельок, рулету.


Котлети рибні формують придаючи їм овально-плескату форму із загостреним кінцем. Вироби панірують у просіяних мелених сухарях і підрівнюють краю. Щоб колір виробів з рибної котлетної маси не змінювався, їх рекомендується панірувати в білій паніровці. На порцію формують по 1 - 2 шт. Маса напівфабрикату - 144, 115, 86 г. Використовують для смаження.

Биточки рибні готують так само, але надають їм округло-плескату форму до 6 см діаметром і до 2 см завтовшки. Панірують у сухарях або білій паніровці. На порцію формують по 1 - 2 шт. Маса напівфабрикату така ж. Використовують для смаження і запікання.


Січеникі рибні. Рибне філе без шкіри і кісток пропускають через м’ясорубку разом з тертим черствим пшеничним хлібом, додають яйця, сіль, перець, перемішують, вибивають. Масу порціонують по 1-2 шт. на порцію, формують кружальця 1-1,5 см. завтовшки, на середину яких кладуть начинку, краї з’єднують, надають овальної форми, змочують у яйцях, панірують у білій паніровці, змочують в яйці і ще раз панірують у білій паніровці. Використовують для смаження у фритюрі.

 

Тюфтельки рибні формують у вигляді кульок діаметром до 3 см, по 3-4 шт. на порцію. У котлетну масу для тюфтельок додають дрібно порублену сиру ріпчасту цибулю. Хліба для котлетної маси беруть менше. Тюфтельки панірують у борошні і використовують для тушіння і запікання. Маса напівфабрикату - 118, 88 г.

У другому варіанті їх приготування - частину хліба замінюють на  припущений рис (на одну порцію 5 г сирого рису)

Рулет з риби - виріб, що має форму батона з фаршем всередині, приготовлене на кілька порцій. Для його формування котлетну масу кладуть шаром в 1,5 см у вигляді прямокутника шириною до 20 см на змочений рушник. На середину по всій довжині укладають фарш. Краї рушника піднімають так, щоб повністю закрити фарш котлетної масою, і перекладають швом донизу на лист, змащений маслом і посипаний сухарями. Перед запіканням рулет змащують маслом або льезоном (збиті сирі яйця з молоком з додаванням солі), посипають сухарями і проколюють зверху в середині в декількох місцях, щоб під час теплової обробки поверхня рулету залишилася цілою. До складу фаршу для рулету входять смажені гриби, пасерована цибуля
, варені яйця, мелений перець. Маса напівфабрикату - 125, 95 г.



Коментарі