група 5-2; 2 уроки 14.04

Дисципліна: "Технологія виробництва кулінарної продукції"
Група 5-2
Тема: «Інноваційні технології та якість харчових продуктів функціонального призначення»
Довідковий матеріал:
 https://knowledge.allbest.ru/cookery/3c0a65625a2bd68a4d43a89421306c36_0.html
https://studfile.net/preview/5153045/page:8/
http://padaread.com/?book=39976&pg=15   - підручник М.М.Калакура, Л.Ф. Романенко «Загальні технології харчових виробництв»
   ур. 1-2 Завдання: 
1. Записати у конспекти тему. 
https://infourok.ru/konspekt-lekciy-po-discipline-biologicheski-aktivnie-dobavki-3386175.html
https://knowledge.allbest.ru/medicine/3c0a65625a3bd79a4d53a89421216d27_0.html
https://www.gospo.top/2017/05/bady-vplyv-funktsiyi-koryst.html
https://naurok.com.ua/navchalniy-posibnik-holodni-stravi-ta-zakuski-91133.html
2. Занотувани матеріал про технологію приготування холодних закусок  із використанням дієтичних домішок.

Холодні закуски
Їх готують з додаванням спіруліни, екстракту стевії, соєвої пасти, еламіну, морських водоростей фукуси, зостери.

Що таке стевія

Це багаторічний трав’янистий чагарник з прямими стеблами висотою 60-100 див. Цінність представляють листя, яких на одному кущі може бути близько 1 тисячі. Відомо понад 250 різновидів даної культури, які ростуть у Південній і Північній Америці.

Корисні властивості стевії

Стевія рекомендована в якості замінника цукру завдяки своїй безпеці для здоров’я, низької калорійності.
Коли слід приймати засіб:
  •  при цукровому діабеті;
  •  для боротьби з великою вагою і ожирінням;
  •  при підвищеному рівні цукру або холестерину в крові;
  •  при атеросклерозі;
  •  у разі порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту (гастрити, виразка, зниженні вироблення ферментів);
  •  при захворюваннях шкіри (дерматити, екземи, алергічні реакції);
  •  при патологіях ясен і зубів;
  •  у разі захворювання щитовидної залози, нирок;
  •  для активізації імунітету.
Траву стевії в якості замінника цукру корисно приймати не тільки при наявності певних проблем зі здоров’ям, але і як профілактичний засіб. Стевизоид допомагає зберегти нормальний рівень глюкози в крові, виробляє легкий антибактеріальний ефект.

     Салат з свіжих помідорів зі спіруліною. 
Підготовлені помідори (без шкірочки) нарізують тонкими скибочками, цибулю нарізують напівкільцями. Помідори та цибулю розкладають у салатник або закусочну тарілку, поливають заправкою для салатів, посипають спіруліною та подрібненою зеленню петрушки.

             Салат з моркви з курагою та                                                     екстрактом стевії.
Сиру обчищену моркву нарізають тонкими шматочками і припускають. Курагу ретельно промивають, заливають окропом і залишають на 2-3 години для набрякання. Підготовлену курагу нарізають шматочками, потім змішують з морквою. Перед подаванням заправляють сметаною та екстрактом стевії.

Закуска сирна з соєвою пастою
Твердий сир натирають на терці, з'єднують з соєвою пастою, вершковим маслом, додають червоний перець, протирають та збивають до утворення пишної маси.

Овочі фаршировані м'ясом та рисом з харчовим альбуміном.
Підготовлені до фарширування овочі (помидори, чи перець, чи баклажани та ін.) наповнюють начинкою: варене м'ясо подрібнюють на м'ясорубці, додають просіяний та замочений у молоці альбумін, пасеровану цибулю. варений рис, сіль, перець, перемішують.   Зафаршеровані овочі кладуть на лист посипаний сухарями поливають соусом томатним або сметанним та запікають.


Альбумины (от лат. albus — белый) — простые растворимые в воде белки, умеренно растворимые в концентрированных растворах соли и свёртывающиеся при нагревании (денатурация белка). Их относительная молекулярная масса составляет примерно 65000 Да, не содержат углеводов. Вещества, содержащие альбумин, такие как яичный белок, называются альбуминоидами. Альбуминоидами являются также сыворотка кровиэндосперм растений.

Яйця фаршировані оселедцем, цибулею та фукусами.

Яйця варять круто, розрізують уздовж навпіл, видаляють жовток. Білок наповнюють начинкою: жовток протирають, чисте філе оселедця і цибулю ріпчасту пропускають через м'ясорубку, додають фукуси, запрвляють майонезом, перемішують. До закуски можна подавати овочеві гарніри та соус-майонез з зеленню та спіруліною.

Что такое фукус

Фукус (Fucus) — уникальная водоросль, имеющая в составе витамины и микроэлементы, оказывающая многогранное действие на организм. Применяется в качестве иммуномодулирующего, противовирусного и противоопухолевого средства. Имеет мало противопоказаний и почти не дает побочных эффектов. Ниже рассмотрим, что это за средство, как его применять, и что входит в состав. Также сравним Фукус с другими водорослями и сделаем вывод, как правильно выбрать и купить изделие.

Водоросль Фукус относится к роду бурых водных растений и встречается почти во всех уголках планеты. Активно добывается в Белом море силами сотрудников Архангельского опытного комбината. Леченые свойства известны еще с 1913 года, а препараты его применением Fucus активно применяются более 20 лет.
Альтернативные названия растения — морской виноград, царь-водоросль и морской дуб. Такой вид водоросли легко отличать от других «жителей» подводного царства. На его листках легко увидеть зеленые пузыри, позволяющие растению горизонтально держаться под водой.
Отдельного внимания заслуживает вопрос, где обитает Фукус. Кроме Белого моря, о котором упоминалось выше, Fucus можно встретить в Тихом и Атлантическом океанах (на мелководье), а также в Балтийском и Баренцевых морях (в северной и западной частях).




















Коментарі