група 5-2; 2 уроки 10.04

Дисципліна: "Технологія виробництва кулінарної продукції"
Група 5-2
Тема: «Інноваційні технології та якість харчових продуктів функціонального призначення»
Довідковий матеріал:
 https://knowledge.allbest.ru/cookery/3c0a65625a2bd68a4d43a89421306c36_0.html
https://studfile.net/preview/5153045/page:8/
http://padaread.com/?book=39976&pg=15   - підручник М.М.Калакура, Л.Ф. Романенко «Загальні технології харчових виробництв»
   ур. 1-2 Завдання: 
1. Записати у конспекти тему. 
https://infourok.ru/konspekt-lekciy-po-discipline-biologicheski-aktivnie-dobavki-3386175.html
https://knowledge.allbest.ru/medicine/3c0a65625a3bd79a4d53a89421216d27_0.html
https://www.gospo.top/2017/05/bady-vplyv-funktsiyi-koryst.html
https://naurok.com.ua/navchalniy-posibnik-holodni-stravi-ta-zakuski-91133.html
2. Занотувани матеріал про технологію приготування супів  із використанням дієтичних домішок.

Характеристика страв функціонального призначення
                            Перші страви
Готують за традиційною технологією. БАД додають в страву за 5-10 хвилин до закінчення варіння. На 1000г супу -пюре беруть г.; еламіну - 50, ламінарії - 40, зостерин - 10, спіруліни - 5.
Эламин - диетическая пищевая добавка - очищает и защищает организм от неблагоприятного влияния загрязненной окружающей среды, способствует похудению, увеличивает лактацию у кормящих матерей.
Эламин - легко усваиваемый концентрат морской капусты ламинарии - избирательно сорбирует тяжелые металлы и радионуклиды и выводит их из организма, снабжает организм необходимыми макро- и микроэлементами (кальций, магний, натрий, железо и др.), йодом, витаминами групп А, В, Д, Е.
Эламин усваивается в 11 раз лучше морской капусты. По своему составу морская вода  и морская капуста практически идентичны к составу крови человека. 
Эламин используется как профилактический продукт для предупреждения болезней щитовидной железы, желудочно-кишечного тракта, отложений холестерина на стенках сосудов.
Экологическая катастрофа и загрязнение окружающей среды (воды, воздуха. продуктов питания) привели к тому, что люди живут в условиях резкого нарушения баланса витаминов и микроэлементов в организме. В итоге мы наблюдаем выпадение волос, нарушение роста волос и ногтей, анемия, снижение памяти, развитие грибковых и инфекционных болезней, нарушение менструального цикла у женщин, поликистоз и бесплодие, развитие хронических заболеваний, атеросклероза, рост смертности от инфаркта миокарда, и, к сожалению, рост заболеваемости  и смертности от рака (щитовидной железы, молочных желез, кишечника, гинекологии и предстательной железы). Употребление синтетических витаминов не приносит желаемых результатов. При нарушении баланса микроэлементов у человека, наш организм способен полностью компенсировать это за счет микроэлементов, употребляемых в виде морских продуктов и ламинарии (морской капусты). 
Свойства эламина (ламинарии): 
  • обогащает организм йодом
  • содержит идеальное  для организма человека количество натуральных витаминов, макро- и микроэлементов
  • содержит  полиненасыщенные жирные кислоты типа Омега-3
  • выводит из организма  радионуклиды, тяжелые металлы, токсины, болезнетворные бактерии
  • усиливает перильстатику кишечника. Применяется как легкое слабительное средство при хроническом атоническом запоре, энтероколитах и проктитах
  • нормализует иммунитет.
  • Зостерин - препарат-сорбент, иммуномодулятор, который производится из морской травы Zostera marina, предназначенный для выведения из организма токсинов (даже тяжелых), для восстановления работы иммунной системы, желудочно-кишечного тракта, поджелудочной железы, для нормализации обменных процессов организма, снижения "плохого" холестерина, при патологиях печени, инфекционных заболеваниях...
  • Спіруліна: що це?

    Спіруліна є одним з найдавніших видів ціанобактерій (синьо-зелені водорості), які мешкають в субтропічних і тропічних водоймах з преобладаем підвищеного рівня рН і бікарбонатів. Спіруліна - це живий організм, який має спіралеподібну структуру, може скорочуватися і пересуватися як змія.
    Поживну цінність має тільки два види спіруліни з відомих п'ятнадцяти - Arthrospira maxima і Arthrospira platensis. Зустрічаються вони біля узбережжя Африки, Азії та Америки.
    Спіруліна: що це?

    Корисні властивості спіруліни

    Дуже часто цей вид водорості використовується в кулінарії, медицині, а також косметології. Спіруліна володіє лікарськими і омолоджують властивостями, а саме:
    1. Виконується ефективне очищення крові і судин від шкідливих токсинів.
    2. Посилюється опорна функція організму.
    3. Наводяться в норму показники гемоглобіну, завдяки чому можна позбутися від такого небезпечного захворювання, як анемія.
    4. Виявляється позитивну дію на зорову функцію, саме тому спіруліну рекомендується вживати при різноманітних захворюваннях очей.
    5. Водорості мають і яскраво виражений протизапальний ефект, допомагають швидко вивести з організму всю зайву рідину.
    6. Прискорюється процес регенерації клітинних структур, активізується синтез нових клітин, завдяки чому продовжується молодість шкірного покриву.
    7. Це рослинний антигистамин, який стає просто незамінний при сезонному риніті.
    8. Відбувається зниження шкідливого холестерину, нормалізується тиск, підтримується тонус судин.
    9. Спіруліна належить до протиракових засобів натурального походження. Саме цей продукт має здатність уповільнювати ділення ракових клітин.
    10. Відбувається прискорення процесу метаболізму, нормалізується правильний обмін речовин. Тому рекомендується приймати спіруліну під час боротьби із зайвою вагою.
    11. Продукт незамінний для роботи гіпоталамуса, репродуктивної системи та щитовидної залози.
    12. Це дієвий сорбент, який допомагає швидко позбутися від харчової або алкогольної інтоксикації.
    13. Прискорюється психоемоційний і фізичне відновлення організму.
    14. Значно знижується кількість нападів головного болю.
    15. Відновлюється сексуальна активність.
    Таблетки спіруліни вважаються прекрасною і натуральної альтернативою препаратів, що містять йод. До складу спіруліни входить органічний йод, який повністю засвоюється організмом, при цьому синтетичні сполуки йоду засвоюються тільки наполовину.
Дієтичні супи – загальні технологічні принципи
Як вже було сказано, основа будь-яких дієтичних супів – вода. Крім цього компонента до складу страви можуть входити м’ясо, риба, овочі і навіть фрукти. У процесі варіння вода збагачується живильними речовинами, доданими до неї. Отриманий бульйон швидко і легко засвоюється організмом. Набагато швидше, ніж будь-яка тверда їжа, що не містить води.
Дві основні категорії – холодні і гарячі супи, діляться на види за їх рідкій основі, з яких в дієтичному харчуванні прийнятні наступні варіанти:
1. На молоці й кисломолочних продуктах;
2. На воді;
3. На овочевому або фруктовому бульйоні або соку;
4. На м’ясному бульйоні;
5. На рибному бульйоні;
6. На комбінованій основі (молоко і сік, м’ясної і овочевий бульйон і так далі)
Існують, звичайно, супи на пиво, квас і вини, але для дієтичного харчування такі види страв не придатні.
Розглядаючи технологічні способи приготування перших страв, до категорії дієтичних супів тут можна віднести:
1. Прозорі супи — на основі концентрованого бульйону, прояснені із застосуванням відтяжки.
2. Загущені супи – як загусник використовується яйця, молочні продукти або борошно.
3. Супи-пюре – для отримання пюреподібної консистенції використовуються різні методи механічного подрібнення (протирання).
4. Заправні супи – для їх приготування частково використовується метод пасерування.
Для дієтичних супів категорично не прийнятний метод приготування, включає обжарку.
Супи також розрізняють за основного інгредієнта, у зв’язку з яким страві присвоюється відповідна назва. Допустимі будь-які поєднання інгредієнтів для дієтичних супів, за умови максимальної збалансованості продуктів і ступеня засвоєння корисних речовин.
Розглянемо яскравий приклад: відомо, що в моркві міститься бета-каротин – провітамін А, який належить до групи жиророзчинних вітамінів і тому він найкращим чином засвоюється організмом в поєднанні з жиром. З цього випливає, що, наприклад, суп-пюре з моркви не принесе ніякої користі, якщо до її складу не входить вершкове масло або вершки, які, в свою чергу, містять молочну кислоту, найбільш ефективно розчиняють вітамін А. тобто, моркву можна вживати в їжу щодня, цілими кілограмами, але безрезультатно.
Приблизно так само відбувається з іншими продуктами. Знати принципи корисною, а не тільки смакової сполучуваності необхідно.

Вживання насіння для загального оздоровлення організму і профілактики

Вживати насіння чіа можна кожен день протягом усього життя. Вони допоможуть поліпшити самопочуття, посилити захисні сили організму, підняти імунітет, запобігти набір зайвої ваги, уповільнити процеси старіння, поліпшити стан шкіри. Алергію препарат провокує вкрай рідко, вживати його можна дітям старше трьох років. До речі, для дітей продукт теж дуже корисний, оскільки допомагає поліпшити розумову активність.
Насіння чіа їдять наступним чином:
  • У вигляді киселю. Чайна ложка насіння заливають склянкою гарячої води, накривається і залишається в такому вигляді на годину. Якщо часу не вистачає, можна прокип’ятити суміш протягом двох хвилин, остудити її і випити.
  • У вигляді каші. Ложку насіння (в цілому або подрібненому вигляді) потрібно висипати в склянку киплячого молока, проварити протягом двох хвилин, додати спеції за смаком.
  • З медом. З’єднати по 1-2 чайній ложки меду і насіння, з’їсти з чаєм або молоком.
  • Коктейль. 1-2 чайні ложки залити склянкою кефіру або йогурту і дати настоятися протягом двох годин. Можна залишити на ніч у холодильнику.
Також можна додавати насіння свіжі салати і супи, другі страви, каші, страви з злаків, мюслі, випічку. Їх змішують з горіхами, додають в морозиво, креми, використовують для посипання торта. У будь-якому випадку вони приносять тільки користь.
У день вживайте не більше 1-2 чайних ложок насіння. Пам’ятайте, що передозування корисними речовинами шкідлива, як і їх нестача.


Коментарі